Voor wie is embolisatie geschikt?

apr 11, 2023

Vrouwen met klachten (hevige bloedverlies tijdens menstruaties, pijn in de onderbuik en drukkend vol gevoel) van vleesbomen in de baarmoeder kunnen behandeld worden met medicijnen. Als dat niet meer werkt kan je kiezen voor een operatie (baarmoeder- of vleesboom verwijdering). Maar tegenwoordig willen steeds meer vrouwen de embolisatie behandeling, wat niet een operatie is maar een minder grote ingreep, namelijk via een bloedvat in de lies.

Via de lies kan de arts kan de bloedvaten naar de vleesbomen opzoeken en dichtmaken, dit noemen we embolisatie. De vleesbomen krijgen dan geen bloed meer en zijn niet meer actief waardoor de klachten verdwijnen.

“ Komt een vrouw bij de dokter ”

“Ik ben 42 jaar en loop al jaren met hevige bloedingen tijdens de menstruatie en ben doodmoe. Ik heb geen puf meer, ik heb buikpijn en moet vaak plassen. De huisarts zegt dat ik vleesbomen heb en bloedarmoede. De huisarts heeft mij pijnstillers gegeven en medicijnen tegen de bloedingen, maar dat helpt niet meer. Maar een buikoperatie met baarmoederverwijdering onder narcose door de gynaecoloog wil ik niet. Daarom ben ik naar het Elisabeth Tweesteden ziekenhuis in Tilburg gekomen voor de embolisatie behandeling. Mijn vriendinnen in Rotterdam, die door u zijn behandeld met embolisatie van de vleesbomen zijn goed geholpen in Tilburg, dokter. Daarom kom ik ook bij u “. 

Je bent aan het goede adres: de klachten weg en de baarmoeder blijft erin.

Dit is het verhaal wat ik als arts dikwijls hoor. Vrouwen met bloedingsklachten en pijn door vleesbomen komen bij ons omdat ze geen operatie met baarmoeder verwijdering willen. Ze willen van de klachten af en de baarmoeder behouden. Dat kan met embolisatie, een ingreep zonder narcose, zonder snijden, maar een ingreep waarbij de vleesbomen worden uitgeschakeld en de baarmoeder erin blijft.

Nederlandse ziekenhuizen hebben weinig kennis en ervaring met embolisatie.

Nederlands medisch onderzoek* heeft aangetoond dat in de meeste Nederlandse ziekenhuizen de vleesboom mét baarmoeder operatief wordt verwijderd in plaats van een embolisatie waarbij de baarmoeder erin blijft. In 2012, 2013 en 2014 waren respectievelijk 7,0%, 7,0% en 6,9%, dus ongeveer 14x zoveel operaties in plaats van embolisaties. Ongeveer 50% van de gynaecologen geeft aan onvoldoende kennis te hebben over embolisatie om goede voorlichting te geven. 

Nederlandse ziekenhuizen kunnen of willen nog niet……

Ondanks algemeen akkoord onder gynaecologen over toevoegen van de embolisatie aan de vleesboom behandelingen in Nederland is er bar weinig veranderd voor vrouwen met klachten van vleesbomen. Een heel treurige conclusie!

Voor wie is embolisatie geschikt?

Vrouwen die voor embolisatie kiezen willen geen medicijnen gebruiken en willen hun baarmoeder houden. Zij hebben klachten van veel bloedverlies wanneer zij ongesteld zijn, veel pijn onder in de buik wanneer zij ongesteld zijn en hebben een vol gevoel, vaak plassen of verstopping.

Embolisatie wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar wordt nog veel te weinig aangeboden in de Nederlandse ziekenhuizen. In Tilburg wordt embolisatie veel gedaan.

Na de embolisatie behandeling gaan de klachten helemaal over of worden minder. Je krijgt geen narcose en je herstelt sneller dan na een operatie waarbij de vleesbomen en de baarmoeder worden weggehaald.

Heb je naar aanleiding van dit verhaal vragen, neem gerust contact met ons op. Klik hier

* Referentie: Annefleur M. de Bruijn, Jolijn Huisman, Wouter J.K. Hehenkamp, Paul N.M. Lohle, Jim A. Reekers, Anne Timmermans, Andries R.H. Twijnstra. Implementation of uterine artery embolization for symptomatic fibroids in the Netherlands: an inventory and preference study. CVIR Endovascular; December 2019.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.