Over vleesbomen

Myomen (vleesbomen) zijn goedaardige zwellingen die zich ontwikkelen in de spierwand van de baarmoeder. Vaak geven ze geen klachten, maar soms kan de grootte of de plaats van de zwelling pijn en hevige bloedingen veroorzaken. Na de menopauze verbeteren deze klachten aanzienlijk, omdat dan de hoeveelheid vrouwelijk hormoon (oestrogeen) circulerend in het bloed, gaat dalen.

Myomen variëren in aantal en grootte van heel klein tot heel groot. Soms is door een myoom de baarmoeder zo groot geworden als bij een zwangerschap van meer dan vijf maanden. Myomen kunnen in verschillende delen van de baarmoeder voorkomen.

We verdelen myomen in drie types

  • subsereuze myomen
    die zich ontwikkelen aan de buitenkant van de baarmoeder en verder naar buiten groeien. Deze myomen kunnen door hun omvang een vervelende druk veroorzaken op andere organen.
  • intramurale myomen
    die zich binnen in de baarmoeder ontwikkelen zodat de baarmoeder groter voelt dan normaal. Deze myomen komen het meest voor en de klachten bestaan meestal uit hevige menstruaties en pijn of druk in het bekken.
  • submuceuze myomen
    komen diep in de baarmoeder voor, net onder de slijmvlieslaag van de baarmoederholte. Deze myomen komen minder vaak voor en veroorzaken klachten van hevige menstruaties.
  • Een myoom wordt ook wel eens anders genoemd, bijvoorbeeld fibroom, leiomyoom of vleesboom. Myomen komen dikwijls in veelvoud voor en dan spreekt men van uterus myomatosus. In de Engelstalige literatuur wordt de term fibroïd gehanteerd.e kunnen last hebben va

    Myomen in de baarmoeder komen vaak voor. Geschat wordt dat 40% van de vrouwen in de leeftijd vóór 50 jaar bij aanwezigheid van menstruele cycli een myoom heeft.

    Hoe wordt de diagnose myoom gesteld?

    Myomen zijn goedaardige gezwellen en kunnen toenemen in grootte en aantal met de leeftijd. Echter, ze nemen dikwijls af in grootte en aantal na de menopauze, waarbij de symptomen vaak niet of nauwelijks meer aanwezig kunnen zijn. De menopauze is een periode die meestal ligt rond de leeftijd van 50 jaar. Afrikaanse, Afro Amerikaanse en Afro Caribische vrouwen hebben een verhoogde kans op het krijgen van vleesbomen.

    Meestal wordt de diagnose myoom gesteld tijdens een inwendig onderzoek. Uw huisarts of de gynaecoloog in het ziekenhuis zal een inwendig onderzoek verrichten om vast te stellen of uw baarmoeder vergroot is.

    Aanwezigheid van myomen wordt meestal bevestigd in het ziekenhuis met een echografie van de buik of een vaginale echografie. Myomen kunnen ook aangetoond worden met MRI- en CT-technieken. In tegenstelling tot CT wordt met name bij de beeldvormende diagnostiek een MRI in het ziekenhuis gemaakt van de baarmoeder om meer gedetailleerde informatie te krijgen over de organen in de onderbuik, de baarmoeder en de grootte en ligging van de myomen.

    Een MRI-scan is een apparaat waarin de patiënt komt te liggen gedurende een korte periode waarbij foto’s worden gemaakt van het lichaam. Echografie, MRI en CT zijn pijnloze onderzoeken. Om te beoordelen of een patiënt in aanmerking kan komen voor een embolisatie wordt altijd een MRI-scan gemaakt.